torsdag 20 januari 2011

Tenta firades med skumpa och oxfilé

Igår hade jag tenta. Egentligen skulle jag ha skrivit den i början på december. Men jag har inte varit med i tanken riktigt sedan Livia dog, så jag glömde att anmäla mig till tentan, så jag fick inte skriva. Istället fick jag skriva igår, vilket i och för sig säkert var lika bra. Resultatet på tentan kommer nog i vart fall att vara bättre nu när jag fick komma lite mer i balans innan jag skrev. På grund av att min ork mest gått åt till att bearbeta mig sorg och att försöka att trycka in massor av fakta har jag inte tagit mig tid att skriva något speciellt. Därför känns det idag som jag skulle kunna skriva hela dagen. Det är så många tankar och funderingar som behöver komma ut!!

Ska i vart fall börja med att skriva att det är så härligt att se Jonas nu. Han har fått tillbaka sin ork på ett helt annat sätt. Det börjar att sprudla av energi om honom igen, vilket är så härligt att se!!! Han har börjat att skämta igen (mamma sa det så sent som igår att "nu börjar jag känna igen Jonas i telefonen igen för det är alltid lite skämt och skratt") och ta tag i saker här hemma. Igår när jag kom hem från tentan hade han redan bestämt att jag skulle komma hem nöjd (jag kände mig i och för sig rätt säker när jag gick till tentan igår men man vet ju aldrig om man missförstår en fråga fullständigt eller får hjärnsläpp). Så när jag kom hem så möttes jag av levande ljus, skumpa och middag bestående av oxfilé och potatisgratäng. Det var så mysigt och ytterligare ett väldigt gott tecken på att han börjar komma igång igen.

För Jonas har det tagit mycket längre tid än för mig att komma tillbaka i en känsla av att det är ok och att livet kommer att gå vidare. Mycket beror på att han har varit tvungen att bearbeta massor av andra saker än bara Livia och att han inte haft något speciellt stöd från de som man förväntar sig att få stöd ifrån. Hur som, Jonas är på gång, och säkert på många sätt, mycket starkare än innan. Även om det varit mycket jobbigare för Jonas i och med allt annat som han har varit tvunget att bearbetas och funderas över så tror jag att det kommer göra honom starkare. Han, ännu mer än jag, har verkligen fått känna av vad som är viktigt i livet och vilka relationer som är något att bygga vidare på. Ett annat tecken på att Jonas mår bättre är att han orkar mer, till exemepel fick jag ta över alla lämningar och hämtningar av Ella på dagis för ett tag sedan, på grund av att Jonas hade en sån inneboende stress. Idag är det nästan bara Jonas som gör dessa sysslor igen!!!

Kan ju tyckas att en klarad tenta inte behövs firas på det sättet som vi gjorde igår, men det var inte som vilken tenta som helst. Utan en tenta som jag orkat att studera till fast jag har så mycket sorg att bearbeta och så hög stressnivå i kroppen. Att klara denna tenta var ett riktigt styrkebesked, känner jag själv!!!

4 kommentarer:

nenna sa...

Bra jobbat båda två! =) (om det är så man säger, "lät" ganska töntigt när jag skrev det)

Jenny S sa...

Klart ni ska fira med oxfilé & potatisgratäng, det är ni värda! Skönt att du har orkat läsa och att det känns bra! Kram

Ingrid sa...

Skönt för er båda att det går framåt. Det är starkt att orka stötta varandra när båda mår dåligt! Kramar

tea sa...

Ja, jag pratade med honom idag och jag tycker nog allt att han lät piggare i rösten än de senaste veckorna. (varför sa jag inte det till honom egentligen????) Välkommen tillbaka Jonas! Och grattis till Hannah!!!